Tijdens de laatste weken van 2017 blokletterden de kranten op hun voorpagina’s het nieuws over de gelekte ‘Paradise Papers’. Na LuxLeaks, Swiss Leaks en de Panama Papers de volgende ontsnappingsroute die extreem vermogenden en grote bedrijven opzoeken om belastingen te omzeilen. Wij weten nu dat ook een grote Belgische verzekeraar en zelfs onze overheid de achterpoortjes van exotische locaties opzochten om belastingen te vermijden.

Hoge belastingen ontwijken is niet fout, de ‘belastingdruk is erg hoog in België en Europa, dus wie zou dat niet doen’ redeneert men! Maar in een samenleving waarvan solidariteit de basis is en de sterkere de zwakkere moet verdedigen, moeten we dit toch onder de noemer schaamteloos rangschikken. Dat grote bedrijven vandaag mee het beleid van de overheid bepalen is een open deur intrappen. Niemand gelooft nog dat die overheid, ondanks vele beloften, erin zal slagen om de routes naar belastingparadijzen te sluiten. Ook in buurland Nederland waar de heisa omtrent de afschaffing van de dividendbelasting duidelijk maakt dat bedrijven de overheid in hun macht hebben. Dat zelfs de Nederlandse eerste minister Rutte België misbruikt om die beslissing te verantwoorden, is helemaal te gek voor woorden. Kleine en middelgrote bedrijven (KMO) kunnen minder rekenen op clementie van de overheid, nochtans zorgen zij voor meer dan 50% van de werkgelegenheid.

Wij, de gewone stervelingen, blijven uiteraard hopen dat onze beleidsmensen ooit een maatregel vinden om de happy few en grote bedrijven in ons land een rechtvaardige bijdrage aan onze schatkist te doen betalen.

In afwachting hiervan mogen we ons gelukkig prijzen dat er journalisten zijn die hun nek uitsteken en een vinger aan de pols houden om deze praktijken aan de kaak te stellen en op te sporen.

U en ik hebben geen achterpoortjes op Caraïbische eilanden, maar worden daarentegen wel geconfronteerd met een veelheid aan fiscale maatregelen. En ook dit jaar zal het niet anders zijn (zie artikel zomerakkoord).

Wij kunnen u geen paradijselijke eilanden beloven, daarentegen mag u ook in 2018 weer op ons rekenen voor gedegen advies voor uw verzekerings- en financiële vragen.

Marcel Caenen