En dat is geen rare vraag! In tijden van lage rente zoeken spaarders alternatieven voor de verlieslatende spaar- en zichtrekening (lage of negatieve rente en inflatie). Zie ook ons artikel in ’t nieuwsje van januari 2020 ‘Alternatieven voor de spaar- en zichtrekening’ waar we diverse mogelijkheden opsomden. Meer dan ooit is uw onafhankelijke makelaar hét aanspreekpunt om u wegwijs te maken in de boeiende wereld van beleggen. Zijn onafhankelijk advies is goud waard, net als het voorzien van een buffer.
Een financiële buffer, wat is dat?
Een buffer is een financiële reserve die u achter de hand hebt om snel onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te betalen als deze zich voordoen. Deze buffer bouwt u op voor u plannen maakt om geld te beleggen op lange(re) termijn. Zo weet u zeker dat u – bij niet geplande uitgaven – niet plots een lening moet afsluiten of uw levensstijl moet aanpassen.
Om de grootte van de buffer te bepalen, maakt u best een inschatting van 4 huishoud- en gezinskosten: vervanging van meubelen en apparaten (8.000 euro), onderhoud van huis en tuin (2.000 euro), onverwachte rekeningen en hobby’s (3.000 euro), vervanging van of dure reparaties aan de auto (10.000 tot 15.000 euro). Een gezin met een spaarpot van 23.000 tot 28.000 euro heeft een ruime financiële buffer. Betaalt u de vervanging van een wagen met een (goedkope!) autolening, dan kan u uw buffer verkleinen tot 10.000 à 15.000 euro. Andere rekenmethodes voor een buffer zijn 6 tot 10 maanden nettoloon/gezin.
De berekening van de buffergrootte is een individuele oefening die u zelf kan maken: https://bufferberekenaar.nibud.nl. Is uw buffer wat krap, stel een financieel plan op en spaar bv. maandelijks 10% van uw netto-inkomen om uw buffer te bereiken.
Starten met beleggen
Beleggingen aankopen doet u best niet overhaast. De keuze van geschikte producten gebeurt best na overleg met uw makelaar. Zijn advies houdt rekening met uw financiële situatie en buffer, kennis, ervaring en risicobereidheid, én uw spaar- en beleggingsdoelen. Hoger rendement? Sparen voor tweede verblijf? Pensioen? Startkapitaal voor de kinderen? Uw persoonlijke financiële planning kan u verfijnen op de site https://www.gonna.be/nl/a-ha-gesprek/. Enkele spaar- en beleggingsformules:
• U kan rechtstreeks beleggen in aandelen van bedrijven, u kan storten in beleggingsfondsen (korf van aandelen), obligaties of obligatiefondsen en andere afgeleide producten.
• De grotere risico’s van beleggen vermijden? Beleggings- plannen geven de mogelijkheid gespreid in te stappen in elke vorm van beleggen, bv. maandelijks een (klein) bedrag investeren in een aandelenfonds.
Heel belangrijk: spreid uw beleggingen in de tijd en zorg voor een grote diversiteit in uw beleggingsportefeuille. Zo vermindert u het risico van waardedalingen op middellange en lange termijn. Ook voor uw beleggingen is uw makelaar de meest onafhankelijke adviseur!